torstai 15. toukokuuta 2014

Tulkoon SoTE!


Uusien sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavien toiminta alkaa 1.1.2017. Vaikka kehyspäätös on nyt tehty, paljon on vielä ilmassa.

Rinnekodin johtaja Markku Niemelä heitti äskettäin eteeni havahduttavan laskelman: 500 työpäivän aikana olisi kaikki saatava kuntoon sitä varten! Töitä on vielä paljon. Paljon on myös puolustettavaa.

Alla Helsingin Diakonissalaitoksen tiivistelmä puolustettavista asioista:

  1. Sosiaali- ja terveyspalveluja uudistettaessa sosiaalipalvelujen uudistus ei saa jäädä terveyspalvelujen uudistuksen jalkoihin. Terveyspalvelujen uudistus on saanut tähänastisessa keskustelussa lähes kaiken huomion kenties ehkä siksi, että muutos sillä puolella koskettaa samanaikaisesti koko kansaa.
  2. Erityistryhmien palvelut on turvattava ja tuotettava tehokkaasti. Muutoin 10 prosenttia väestöstä kuluttaa leijonanosan resursseista.
  3. Helsingin Diakonissalaitos osaa tuottaa tehokkaita, integroituja hybridipalveluja erityisryhmille. Niiden toimivuudesta on vahvaa näyttöä. Ne voivat toimia laajemmillekin asiakasryhmille.
  4. Sosiaali- ja terveyspalveluja uudistettaessa järjestäjän ja tuottajan roolit on erotettava toisistaan. Vastuunjako on kerta kaikkiaan tehtävä näkyväksi, jotta vaikuttavuus voidaan turvata.
  5. Yhteiskunnallisen yrittämisen toimintamalli on kestävä ja eettinen. Se ei korvaa vaan täydentää julkista palvelutuotantoa. Me emme ensisijaisesti tarjoa vaihtoehtoa hyvinvointiyhteiskunnalle. Me tarjoamme sille uusia käyttökelpoisia malleja.
Rakennetaan yhdessä ihmisarvoinen huominen!

Olli Holmström on Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön johtaja.