maanantai 13. lokakuuta 2014

Kohti oikeudenmukaisempaa maailmaa


Tämän vuoden lopulla päättyy kaksi Helsingin Diakonissalaitok-sen kehitysyhteistyöhanketta eteläisessä Afrikassa.

LUNODIA- diakonian kehittämishanke aloitettiin vuonna 2009 yhdessä eteläisen Afrikan luterilaisten kirkkojen kanssa. Hankkeessa on ollut mukana kymmenen maata ja 16 kirkkoa. Myös Botswanassa päättyy vuonna 2008 alkanut vastaava LUDIBO-hanke, joka toteutettiin yhteistyössä kahden paikallisen luterilaisen kirkon kanssa. Yhteinen matka on kestänyt siis jo vuosia.

Valitettavasti hankkeen päättyminen tarkoittaa liian usein sitä, että sen puitteissa aloitettu toiminta päättyy ja saavutukset jäävät unholaan.

Kun LUNODIA ja LUDIBO nyt saapuvat tiensä päähän, ei yhdelläkään osapuolella ole tarkoitus unohtaa opittua. Katseet on suunnattu vakaasti ja päättäväisesti kohti tulevaa. Koska hankkeiden tavoitteena on ollut ennen kaikkea kouluttaminen, myötävaikutuksia syntyy vielä pitkään hankkeiden päätyttyäkin.Hankkeiden aikana kirkkojen ymmärrys diakoniasta on vahvistunut, ja hankkeet ovat tuoneet buustia niiden sosiaalisen työn agendaan. Hankkeiden kouluttamat ihmiset ovat innostuneet uusista opeista sekä sitoutuneet diakoniaan ja työhön, jonka päämääränä on oikeudenmukaisempi maailma.

Esimerkiksi Botswanassa hankkeen myötävaikutuksessa on syntynyt useita pieniä yrityksiä, jotka ovat toimineet omillaan jo jonkin aikaa. Kyläyhteisöjen pitämiä leipomoita, käsityöyrityksiä ja kanaloita löytyy nyt ympäri maata. Onpa pystyyn pistetty myös tekstiilipainofirmakin.

Vaikka yksi ajanjakso nyt päättyy, kumppanuus ja yhteinen matka jatkuvat edelleen. Kuten eräs eteläafrikkalainen diakoniatyöntekijä sanoi:

”Diakoniaa tehdään ihmisten vuoksi, heidän kanssaan, nöyrästi. Parhaimpaan suoritukseen yhteistyössä pääsee kun lupaa vähän ja toteuttaa paljon.”
_________________________________________________________________

Maija Hyle on kansainvälisen diakonian ohjelmakoordinaattori.